Vjera naših dana

Dostupno
SKU
727
Brzi pregled
Izazovi i ideje za produbljivanje vjere suvremenih ljudi
Posebna cijena 36,00 kn Normalna cijena 60,00 kn

Knjiga je koncepcijski ostvarena kao interaktivni pastoralni priručnik, s konkretnim prijedlozima za praktičnu primjenu u vjerničkom i crkvenom životu.

Nastala je sabiranjem tekstova istoimene rubrike Glasa Koncila, u kojoj su novinari tjednika u Godini vjere, uvažavajući stavove i dokumente II. vatikanskog koncila, osobito Katekizma Katoličke Crkve, u svakom broju Glasa Koncila promišljali izazove življenja vjere u suvremenim okolnostima i nudili konkretne prijedloge za njezino produbljivanje u svakodnevnici – obiteljskoj, radnoj, političkoj, društvenoj...

Tematizirajući ljudske pozive i profesionalna zanimanja, u osam velikih tema – obiteljski život, rad, umjetnost, socijalno ugroženi, država/društvo, odgoj, gospodarstvo, Crkva – tekstovi u knjizi strukturirani su tako da najprije daju osnovne i najvažnije podatke o pojedinom zvanju/zanimanju, suvremene izazove i poteškoće pojedinog zvanja, a potom je, u svrhu nalaženja odgovora na konkretne izazove, dvojbe i probleme, to zvanje/zanimanje prikazano u svjetlu vjere.

Pridonose tomu i objavljeni poticajni primjeri i svjedočanstva suvremenih vjernika kao i već proglašenih blaženika i svetaca Katoličke Crkve. Jer, svjedoči to više od 250 stranica ove knjige, nipošto nije nevažno, niti može biti isto nosi li se suvremeni čovjek s izazovima svoga poziva i zanimanja oslonjen samo na svoje vlastite snage, iskustva, vještine i sposobnosti, ili je uza sve to još ohrabren, osnažen i savezništvom i prijateljstvom s Bogom.

U praksi, tekstovi, prijedlozi i ideje novoobjavljenog priručnika mogu se primjenjivati na dva načina. Pomoću "pastoralnoga kalendara" koji se nalazi na početku knjige, a u kojemu je izdvojeno više od stotinu datuma crkvenih i društvenih blagdana, važnijih dana u godini u kojima će tekstovi knjige najbolje poslužiti. Npr., uz prvu nedjelju u veljači – Međunarodni dan života: tekstovi Majčinstvo (str. 17), Djeca (str. 25.) i Očinstvo (str. 21). Drugi način primjene tekstova je po spomenutim (glavnim) temama.

Prednost ovoga priručnika je i u tome što su tekstovi/teme zamišljeni kao nacrti, predlošci ili početne točke na temelju kojih svaki pastoralni djelatnik može, ako to želi, i sam kreativno osmisliti, razvijati i prilikama prilagoditi vlastito pastoralno djelovanje. U tome će mu upravo i pomoći "pastoralni prijedlozi" u knjizi, tj. više od 200 ideja za konkretnu primjenu pojedine teme.

Knjiga "Vjera naših dana", kao plod Godine vjere (koju je s ciljem davanja zamaha novoj evangelizaciji 11. listopada 2012. proglasio Benedikt XVI., a 24. studenoga 2013. zaključio papa Franjo.), predstavlja svojevrsni prinos novoj evangelizaciji u Hrvatskoj.

Glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić i članovi uredništva – Branimir Stanić, Vlado Čutura, Darko Grden, Tomislav Šovagović, Ivan Uldrijan, Tomislav Vuković i Vojmil Žic – "Vjerom naših dana" približili su i pokazali moguće načine pronošenja, življenja, svjedočenja i "obrane" vjere u najrazličitijim pozivima i zanimanjima suvremenih ljudi.

Više informacija
AutorIvan Miklenić (ur.) / Branimir Stanić (ur.)
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-421-9
Format170 x 240 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2014.
Prelistaj knjigu