Vremenita dobra i vremenita dobra u Crkvi

Dostupno
SKU
739
Posebna cijena 144,00 kn Normalna cijena 160,00 kn

Priručnik koji tumači petu knjigu Zakonika kanonskog prava (ZKP) iz 1983., naslovljenu "Vremenita dobra u Crkvi".

Podijeljen je u tri velike cjeline. Prva tumači biblijsko-teološki, povijesni i koncilski pogled na sama vremenita dobra kao takva: koja im je svrha prema Božjoj nakani; koliko ona koriste čovječanstvu ako se pravilno njima služi, a koliko je nereda u svijetu ako ih se zlorabi, pogotovo kad im se robuje.

Takav pregled predstavlja temelj za cjelovit pristup temi vremenitih dobara u Crkvi, obrađenoj u drugoj, središnjoj cjelini. Pri obradi kanonske građe autor se koristio uobičajenom metodom: u naslovu kanona istaknuo je njegovu bit i svrhu, tj. kratak sadržaj, navodeći zatim sâm tekst kanona - službeni hrvatski prijevod iz 1996. godine. Nakon toga slijedi usporedba kanona s prijašnjim zakonikom, ako je takva ili slična odredba postojala, ili objašnjenje o nastanku ako je odredba nova, te tumačenje pojedinog kanona.

Treće poglavlje donosi tumačenje propisa o vremenitim dobrima u Crkvi u ostalim knjigama ZKP-a, pruža zaokruženi uvid u tu materiju i stavlja je u kontekst s drugim kanonskim propisima.

Priručnik o vremenitim dobrima u Crkvi prije svega je namijenjen studentima na visokoškolskim katoličkim učilištima, crkvenim pravnicima, ali i svima zainteresiranima koji žele saznati kakvi su crkveni zakoni o čisto materijalnim stvarima, kako gledati na kanonske propise, a istodobno i kako ih odgovorno koristiti.

Više informacija
AutorPero Pranjić
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-418-9
Format160 x 240 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2013.
Prelistaj knjigu