Zakon u životu partikularne Crkve

Dostupno
SKU
833
Brzi pregled
Zbornik radova VIII. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Trogiru - Čiovo, 9. - 10. listopada 2014.
202,40 kn Normalna cijena 220,00 kn

Zbornik donosi 11 članaka koji obrađuju temu donošenja, primjene i tumačenja zakona u životu partikularne Crkve, a posebno biskupije, koja »je dio Božjeg naroda koji se povjerava na pastoralnu brigu biskupu u suradnji s prezbiterijem, tako da, prianjajući uza svojeg pastira koji ga po evanđelju i euharistiji sabire u Duhu Svetome, tvori partikularnu Crkvu u kojoj uistinu jest i djeluje jedna, sveta, katolička i apostolska Kristova Crkva« (kan. 396). »Zakon u životu mjesne, partikularne Crkve treba biti uređen za ljubav i vječni život, za susret i za reguliranje odnosa u zajednici«, piše Josip Šalković o temi zbornika u riječi urednika, »kako bi se svakom članu Božjega naroda dalo ono što mu pripada, tj. njegove obveze i prava«.

Stoga zbornik donosi sljedeće članke: Kategorije opće i partikularno u ekleziologiji II. vatikanskog koncila i kanonističkom govoru (dr. Bernarda Horvat); Partikularna Crkva: teološko-pravni elementi (dr. Ivica Ivanković Radak, mr. Árpád Tóth); Utjecaj rimskog i germanskog prava na razvoj partikularne Crkve i prava (dr. Ivan Milotić); Razvoj partikularnog liturgijskog prava u latinskoj Crkvi s posebnim osvrtom na biskupije u Hrvatskoj (dr. Marko Petrak); Pozicija partikularnog prava nakon kodifikacije (dr. Ivan Sesar); Model partikularnog prava istočnih katoličkih Crkava (mr. Olja Barščevski); Međunarodni ugovori kao izvor partikularnog prava (mr. Ivan Kovač); Normativna aktivnost biskupskih konferencija i krajevnih sabora (dr. Andrej Saje); Situacija partikularnog prava u Crkvi u Hrvatskoj (dr. Ivan Ćubelić); Zakonodavna aktivnost dijecezanskog biskupa (dr. Klara Ćavar); Statuti i pravilnici kanonskih struktura suodgovornosti na biskupijskoj razini (dr. Slavko Zec);Biskupijska sinoda – vrhunac zakonodavne aktivnosti partikularne Crkve (dr. Zdenko Ilić, mr. Marija Živković); Normativna konfiguracija i funkcionalnost biskupijske kurije (mr. Miroslav Vidović); Pravni okvirsudjelovanja i suodgovornosti na župnoj razini (mr. Lucija Boljat, dr. Josip Šalković).

Radovi objavljeni u zborniku nov su doprinos hrvatskoj kanonskoj znanosti, a namijenjeni su partikularnim zakonodavcima, pastoralnim djelatnicima, studentima crkvenih fakulteta i crkvenih instituta te svim vjernicima, da bi mogli upoznati ono što čine i svoj život uskladiti s božanskim i ljudskim zakonima.

Više informacija
Autor Josip Šalković (ur.)
ISBN ISBN 978-953-241-504-9
Format 165 x 235 mm
Broj stranica 312 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2016.
Prelistaj knjigu