Zaručništvo i priprava na ženidbu

Dostupno
SKU
795
Brzi pregled
Zbornik radova VII. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Subotici, 11. – 12. listopada 2013.
165,60 kn Normalna cijena 180,00 kn

Zbornik donosi 11 radova i šest izlaganja s okruglog stola crkvenih pravnika o važnoj i aktualnoj temi iz života Crkve: Zaručništvo i priprava za ženidbu – kojoj se ponajprije pristupilo s aspekta crkvenog suda i ženidbenih postupaka.

Odabirom tema htjelo se iznova osvijetliti blagodati pomalo napuštena pravnog instituta zaruka te zaručništva, kao razdoblja rasta, odgovornosti i milosti: Zaruke i dostojanstvo ženidbe: povijesno-pravni vid (dr. Tomo Vukšić); Zaruke (sponsalia) u rimskoj pravnoj tradiciji (dr. Marko Petrak); Pravna povijest zaruka u Hrvatskoj (dr. Ivan Milotić); Obećanje ženidbe u važećem Zakoniku i krajevnom pravu: noviteti i izazovi (mr. Marija Živković); Mnogostruke priprave za ženidbu i zaštita od ništavosti (mr. Árpád Tóth); Isprave o kanonskom statusu zaručnika u parnici ništavosti ženidbe (dr. Ivica Ivanković Radak); Izvid i ženidbeni navještaj – od formalnosti do pomoći vjernika (dr. Marko Mrše); Pravno-pastoralni problemi u pripravi za ženidbu. Izabrana pitanja (mr. Luka Paljević); Uvođenje zaručnika u znakove i sadržaj slavlja vjenčanja (mr. Milan Dančuo);Utjecaj bračnog ugovora na bonum coniugum (mr. Lucija Babić, mr. Olja Barščevski); Psihička zrelost ili minimalna sposobnost za sklapanje ženidbe? (dr. Josip Bošnjaković).

Radovi sabrani u zborniku pomoći će djelatnicima u pastoralu obitelji, da bi pružanje pomoći u pripravi za ženidbu bilo plodonosno, kao i djelatnicima crkvenih sudova, da bi istraživanje u ženidbenim postupcima bilo što objektivnije. Također će poslužiti kao dobra podloga za daljnja znanstvena promišljanja te pomoć u primjeni kanonskih odredbi koje se odnose na pastoralnu brigu i pripravu za sklapanje ženidbe (usp. kan. 1063 – 1071).

Novoobjavljeni zbornik predstavlja važan prinos hrvatskoj kanonskoj znanosti te korisnu i nezaobilaznu literaturu u poučavanju i primjeni biskupijskih kurija, crkvenih sudova, obiteljskih savjetovališta, župa.

Više informacija
Autor Josip Šalković
ISBN ISBN 978-953-241-470-7
Format -
Broj stranica 354 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2015.
Prelistaj knjigu