Zvijezda sjajna

Dostupno
SKU
880
Brzi pregled
Deset godina Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"
200,00 kn Normalna cijena 200,00 kn

Povodom deset godina djelovanja Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ objavljena je monografija Tanje Baran, novinarke, djelatnice HRT-a i suradnice katoličkog tjednika Glas Koncila.

Riječ je kompletnom i iscrpnom dokumentacijskom prikazu, desetogodišnjega rada ove Udruge u čijem je središtu nastanka i djelovanja lik Stjepana Kranjčića, znamenitoga križevačkog župnika koji se u teškim komunističkim vremenima pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća "svojim izvanrednim krepostima nametnuo kao duhovni gorostas" te je prije 50 godina umro na glasu svetosti.

Sve je to vidljivo u ovoj spomenici u kojoj se, uz Kranjčićev životopis, prikazuju okolnosti osnivanja i počeci Udruge, zatim detaljno sadržaji Godine dr. Stjepana Kranjčića, a onda pojedinačno tematske cjeline kojima se Udruga bavi: proslave spomendana dr. Stjepana Kranjčića, proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina, proslave ostalih znamenitih Križevčana, Dani hrvatskih svetaca i blaženika, Susreti hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, Susreti hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, projekt „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“, molitvena zajednica „Dr. Stjepan Kranjčić" te izdanja Udruge.

Fotografije u ovoj spomenici izbor su od barem deset tisuća fotografskih priloga koje je tijekom deset godina snimilo više autora.

Uvodne riječi napisali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Vijeća za kulturu i crkvena kulturna dobra HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić; mjesni, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak; v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić te križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Na kraju spomenice je i rubrika Rekli su o Udruzi „Dr. Stjepan Kranjčić“ u kojoj su neki od najbližih suradnika izrekli svoj doživljaj desetogodišnjega doprinosa Udruge Crkvi u Hrvatskoj, hrvatskom društvu i kulturi i Križevcima.

Iz predgovora mons. Ivana Miklenića:

Članovi Udruge potaknuti Kranjčićevim književnim dosezima inicirali su natječaj za književno stvaralaštvo u žanrovima poezije, kratke priče, putopisa, eseja i monodrame te priredili do sada devet Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojima Glas Koncila dodjeljuje nagrade za najbolje kratke priče i doprinosi kao nakladnik zbornika u koje ulaze najbolja prispjela književna ostvarenja. Potom je godine 2011. u suradnji s križevačkom Osnovnom školom Ljudevita Modeca Udruga pokrenula natječaj za dječje duhovno stvaralaštvo u literarnom i likovnom izrazu te je dosad organizirala šest Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u koje je, kao i u radionice za djecu na Danima hrvatskih svetaca i blaženika, uključen i Mali koncil „Mak“. Te književne susrete za odrasle i djecu, učenike osnovnih škola, redovito prati i zbornik s izborom najuspjelijih radova, a nakladnik mu je Glas Koncila. Udruga je također produbljivala kult i popularizirala sv. Marka Križevčanina, pa je uz ostalo plod toga bila knjiga „Sv. Marko Križevčanin - u prilozima Glasa Koncila”, kao i knjiga Stjepana Krasića „Mučeništvo sv. Marka Križevčanina u povijesnom kontekstu“.

U suradnji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge u Križevcima je u subotu 25. listopada 2014. održan prvi znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - prošlost i suvremenost“, a 22. listopada 2016. održan je drugi znanstveni skup o temi „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma“.

Više informacija
Autor Tanja Baran
ISBN ISBN 978-953-241-555-1
Format 210 x 295 mm
Broj stranica 425 str.
Mjesto izdanja Križevci
Godina izdanja 2018.
Prelistaj knjigu